SENESTE NYT FREMGÅR AF SIDEN
Selv om sitet har "lokahlt" fokus på området Ahl ved Ebeltoft, er problemstillingerne ret generelle og vi har derfor valgt at dele vores erfaringer offentligt til evt. gavn for andre andre lokale.
Den røde tråd, set med borgerøjne, er at sagligheden, myndigheden og det helhedsorienterede forvaltningssind i den kommunale forvaltning er fortrængt af egennyttige, ofte usaglige vurderinger og snæver kassetænkning, der medfører uvirksomme løsninger for borgerne.
Dræn, strand og fredning har hver deres side med information. Under aktuelt findes nyheder og blogindlæg i mere polemisk form.
Formålet med det hele er, at præsentere borgerperspektivet, så vi kan hjælpe hinanden med at undgå at blive kørt over af lovstridig og ineffektiv forvaltning, som det bl.a. skete i det drænprojekt, der for os startede det hele i 2013 og som vi siden har oplevet i forvaltningen af tilsandingen på stranden, områdets udsigtsfredning og senest med planerne for Ålerne.
Dvs. er det ikke bare borgerbrok, som kommunen måske ville kalde det?
Enhver kan ved besigtigelse i området konstatere, at stranden vokser i unaturlig grad og at udsigten i fredningen er forsvundet. Af kommunens åbne sagsarkiv er det også klart, at der er sket talrige lovbrud i kommunens forvaltning af drænene. Forvaltningsproblemerne er altså reelle.
Lokale borgere har i 30 år peget på problemer med stranden, I over 10 år er de arbejdet for en lovmedholdelig forvaltning af områdets dræn og i næsten 10 år har de påpeget problemer med fredningen. Dvs. problemerne er velkendte og påtalt over lang tid.
Udsigten kan genskabes, drænene kan repareres og strandforandringen kan stoppes. Dvs. problemerne er ikke uløselige. At de alligevel ikke er løst efter alle disse år, indikerer for os et forvaltningsproblem.
Borgerindsatsen indtil nu har givet robust "felterfaring" med både problemerne og med kommunens forvaltning. Selv om turene i diverse ankeinstanser har givet borgerne medhold, har de også tydeliggjort, at et medhold i et klagenævn ikke automatisk medfører en ændret adfærd i den kommunale forvaltning. Problemet er altså ikke bare lokalt.
Lokalområdets forsøg på at få løst problemerne har ikke mødt ét offentligt system, men et komplekst og usammenhængende system af ret isolerede instanser, kommuner, stat, klagenævn, kommissioner, etc., der kører i hver sin rille uden at nogen tager ansvar for, at enderne når hinanden så problemerne reelt løses. Borgerne skal selv finde vej i denne labyrint og står tilbage med en fornemmelse af at være keglerne i et usammenhængende spil, der ikke handler om problemløsning.
Det overordnede indtryk er altså en uvirksom organisering uden samlet problemløsningsevne. Selv om mange lokale gerne vil bidrage, får det bureaukratiske svøbe næsten lige så mange til at opgive. Den konstruktive kritik og engagementet kører træt. Hermed bliver demokratiet den egentlige taber fordi tilliden til systemet svækkes.
Det er synd, og derfor forsøger vi med dette websted, at bidrage med et par pip hvor borgerens version af historien præsenteres.
Så vores svar på spørgsmålet i overskriften er "ja". Kritik af forvaltningen er både er nødvendig, berettiget og i vores øjne konstruktiv.
For god ordens skyld skal det anføres, at kritikken af "kommunen" eller "forvaltningen" sjældent er en kritik af den enkelte medarbejder. Det er en kritik af det system og den ledelse, der misbruger magten og fordrejer sagerne til egne fordel og til ugunst for borgerne.